vineri, 16 decembrie 2011

King of my castle- proiect etwinning colaborativ

    Proiectul King of my castle a fost fondat de şcoala noastra,”Gh.Magheru”, Caracal, Romania şi Osnovna škola Bartula Kašića, Zadar, Croaţia, cărora li s-au adaugat alte şcoli din România şi Europa pe portalul etwinning.net. Tema proiectului a fost generoasă şi primită cu entuziasm de către elevii noştri. Ea a gravitat in jurul Teoriei Inteligenţelor Multiple a lui Garner. Sarcinile de proiect au fost legate de castele, dar cu abordări diferite, în funcţie de inteligenţele diferite pe care elevii le posedă şi manifestă. Acest lucru se reflectă in secţiunile proiectului: castele in literatură, muzică, pictură, teatru, dar şi matematică... Ne-am propus ca obiective dezvoltarea competenţele secolului XXI la elevii noştri : creativitatea, gândirea critică, colaborarea, lucrul în echipă, utilizarea TIC, utilizarea limbilor străine, responsabilitatea.. Am folosit spaţiul virtual eTwinning, dar şi o multitudine de alte instrumente web 2.0 au fost de asemenea experimentate, iar ideile elevilor nu au fost neglijate, dezvoltând proiectul cu concursuri de embleme, trailere sau jocuri interactive. 


Procesul de lucru a fost planificat pe 6 teme, pentru 6 luni:
 - castele reale din fiecare ţară în prezentări, împreună cu mediul lor natural (inteligenţă naturală şi spaţială)
 - poveşti despre castele, exerciţii de vocabular, piese de teatru, poezii sau chiar ficţiune (inteligenţă lingvistică)
 - probleme de matematică legate de castele ( dimensiuni , vechime, numărul de camere ...) ( inteligenţă matematică şi logică) create de elevi, schimbate între şcolile partenere şi apoi rezolvate.
 - cele mai bune desene sau machete ale unui castel şi blazon ( inteligenţă kinestezică şi spaţială), concurs în care copiii vor comenta şi vota lucrările de artă ale partenerilor lor ( inteligenţă interpersonală).
 - cântece legate de castele, înregistrate de către copiii noştri sau căutate de către aceştia pe YouTube ( inteligenţă muzicală)
 - jocuri, concursuri, puzzle-uri ( inteligenţă intrapersonală).
Copiii au fost neaşteptat de entuziaşti, au rezolvat mai mult de o sarcină de o lună, astfel încât cele mai multe dintre şcolile partenere active au completat toate sarcinile în avans, iar proiectul a prins viaţă, a început să se dezvolte, au apărut noi idei, cum ar fi: castele şi bani (bancnote şi monede), castele în desene animate, crearea de trailere pentru proiect, concursul de embleme, concursul muzical „Cine ştie câştigă”...
 


Link catre blogul proiectului http://king-of-my-castle.blogspot.com/ 
Link catre spatiul virtual al proiectului http://new-twinspace.etwinning.net/web/p37934/welcome
Link catre jurnalul proiectului http://twinblog.etwinning.net/27550/
Prezentarea proiectului pe slideshare.com